Annedukkens ansikt

Visste du dette?

Annedukkene som du har trent HLR på ble laget for første gang i 1960. Utallige eksemplarer har blitt produsert etter dette, og den produseres fortsatt.

Det du kanskje ikke visste er historien om dukkens ansikt. Den er nemlig et helt spesiell.

Rundt 1880 ble en ung kvinne funnet død i elven Seinen i Paris. Hun ble ikke identifisert selv om det var mulig for folk å komme for å se ukjente døde mennesker. Det ble også laget en dødsmaske av kvinnen, denne ble kopiert, og den har blitt et populært salgsobjekt. Dødsmasken kalles «L’Inconnue» (Den ukjente).

Da Åsmund S. Lærdal skulle produsere Anne-dukkene, husket han at hans svigerforeldre hadde «L’Inconnue» hengende på veggen. Han fikk biledhuggeren Emma Mathiassen til å lage ansiktet basert på «L’Inconnue», og dette ble til ansiktet på de populære Annedukkene.

Den unge døde kvinnens ansikt har vært en del av vår opplæring av titusenvis av mennesker hvert år. På verdensbasis er det anslått at 3 millioner mennesker er blitt reddet takket være opplæring i HLR. Hennes død var tragisk, men på en underlig måte bidrar hun til å redde liv.

Husk å vedlikeholde dine egne HLR ferdigheter.

Similar Posts