HLR redder liv

Noen myter om HLR

Myte 1. HLR er vanskelig

HLR (som står for hjerte- lungeredning), som andre fysiske ferdigheter, kan lett mestres med tilstrekkelig praktisk trening. Hvor lett er det egentlig? En fersk studie fant at 86 prosent av barn i alderen 9-18 år kunne utføre HLR korrekt etter å ha fått praktisk opplæring.

Myte 2. Å utføre HLR vil ikke gjøre noen forskjell

Når hjertet stopper, begynner hjernevevet å dø i løpet av seks til åtte minutter. Responstid i Oslo er i gjennomsnitt ca. 14 minutter og snittet ellers i landet kan være enda lenger.
For hvert minutt som går, minsker sjansene for å overleve med 10 prosent, HLR kan utgjøre en forskjell. Å utføre HLR kan doble offerets sjanser for å overleve.

Myte 3. Mine venner og familie er sunne, jeg trenger ikke å kunne HLR

HLR kan redde livet til en som ikke puster og som ikke har noe hjerterytme på grunn av kvelning, hjertestans, drukning, elektrisk støt eller hjerteinfarkt. Selv om du og dine kjære er ved god helse, skjer det ulykker. De aller fleste tilfeller av hjertestans oppstår hjemme. Ikke bare det, men mange ofre for plutselig hjertestans virker tilsynelatende sunne, og har kanskje ikke kjente hjertesykdommer eller risikofaktorer. Å utføre HLR omgående kan redde livet til noen du er glad i. I de fleste tilfeller vil du hjelpe en venn, kollega eller familiemedlem.

Myte 4. Å gi brystkompresjoner til noen som ikke trenger det, kan forårsake mer skade enn godt

Hvis noen har hjertestans, er den største faktoren for deres overlevelse om noen gir dem hjerte- lungeredning før medisinsk hjelp ankommer. Og en person som ikke puster og ikke får hjelp raskt nok kommer til å dø. Du kan ikke gjøre mer skade enn det. Og et par brukne ribbein er en rimelig pris å betale for et reddet liv. I Norge har over 80 prosent av de som har fått hjertestans utenfor sykehus fått HLR før ambulansen ankommer. Her er vi verdensledende.

Myte 5. Du må utføre munn-til-munn på en fremmed

Statistikk viser at det er mest sannsynlig at du kommer til å utføre HLR på noen du kjenner versus en fremmed. De fleste tilfeller av hjertestans skjer i hjemmet. Å utføre brystkompresjoner alene, kan være effektivt, forutsatt at brystkompresjonene gjøres riktig. Selv om du bare gir kompresjoner, kan du redde liv. Gir du munn-til-munn i tillegg, Får du tilført oksygen i lungene og blodet, og effektiviteten blir enda bedre. Ansiktsduk finnes i førstehjelpssett, og gjør innblåsninger enklere å gjennomføre.

Myte 6. Du skal ikke bruke hjertestarter, med mindre du er sikker på at pasientens hjerte har stoppet

Dette er en vanlig myte. Tross alt er hjertestarter ofte tilgjengelig på offentlige steder som kjøpesentre og flyplasser. De er designet for at alle skal kunne bruke dem. Du trenger ikke å gjøre en vurdering, maskinen vet hva som trengs. Hvis sjokk ikke er nødvendig, vil det ikke bli gitt. Å bruke en hjertestarter er mye mer effektivt enn å bare gi HLR. 75 prosent av pasientene som får sjokk fra en hjertestarter i løpet av de første tre minuttene overlever en hjertestans. Generelt er overlevelsen ved hjertestans omkring 10 prosent så her er det mye å vinne med tidlig behandling. Hjertestarter fungerer. Derfor er de så populære og viktige for å redde liv. Vi vet at overlevelsesnivået øker vesentlig dersom en tilgjengelig hjertestarter brukes i tillegg til HLR.

Myte 7. Jeg kan bli skadet av hjertestarter hvis jeg bruker den feil

Hjertestarter utgjør ingen fare for deg. Når en hjertestarter sender et sjokk gjennom en person for å få hjertet til å pumpe igjen, antar mange at dette sjokket er kraftig nok til å være dødelig. I virkeligheten er sjokket som en hjertestarter avgir ikke så farlig. Det er fortsatt viktig å sørge for at ingen berører pasienten når sjokket gis, men hvis du av en eller annen grunn kommer i kontakt med pasienten, er du ikke i noen stor fare. Faktisk har det aldri vært rapportert noen tilfeller av at en hjertestarter har forårsaket skade på noen.

Myte 8. Jeg kan bli gjort ansvarlig hvis jeg har gitt førstehjelp eller brukt en hjertestarter på et offer

I de fleste land så finnes det lover som beskytter folk som opptrer i god tro og prøver å redde noen. Og husk, du kan ikke skade en død person, og uten din hjelp vil en person som ikke puster dø allikevel.

Similar Posts