kvelning spedbarn

Blokkerte luftveier/kvelning

Som nybakt småbarnsforeldre er det mye som skal læres, mange endringer som må gjøres i hjemmet, og det kan gi en ganske bratt lærekurve.

Vi som holder førstehjelpskurs ser mange foreldre som er veldig bekymret for sitt/sine barn, og vi ønsker jo alle at barna skal ha det godt og trygt. Heldigvis er det jo nettopp det som er situasjonen, og det er lett å glemme at de små barna faktisk er veldig robuste. De takler feber bedre enn sine foreldre, de er mykere i skjelettet, og det er relativ lett å se når barnet ikke har det bra.

Allikevel er det tilstander som kan inntreffe, som kan være veldig alvorlig. Det temaet vi tar opp nå handler om blokkerte luftveier/kvelning.

Små barn putter ting i munnen. Det er ikke en uvane, det er en måte å undersøke det de holder på med. Derfor bør foreldre være spesielt oppmerksom på det som ligger innen barnets rekkevidde. Strikker, små legoklosser, mynter, frukt, nøtter, figurer og mye annet bør flyttes unna. Når barnet begynner å krabbe, og senere reiser seg, må omgivelsene gjøres trygge. Det er viktig for å forebygge kvelning.

Hva kan vi gjøre dersom uhellet er ute?

Hvis et barn får blokkerte luftveier finnes det enkle teknikker for effektiv førstehjelp. På grunn av kroppsstørrelsen er det litt forskjell på gjennomføringen av dette på spedbarn og litt større barn.

På spedbarn (0-12 mnd.) støtter du hodet med hånden, mens barnets kropp ligger med magen mot din underarm. Sitt på en stol, og la din underarm hvile mot låret. Gi fem slag midt mellom skulderbladene med håndbaken din.

Blokkerte luftveier spedbarn ryggslag
Ryggslag

Dersom dette ikke hjelper går du videre til neste skritt. Legg hånden du brukte til ryggslagene over barnet hode, og snu barnet rundt slik at ansiktet vender opp. Plasser to fingre midt mellom brystvortene, og gi fem kompresjoner. Se i munnen om fremmedlegemet er løsnet, og ta det ut.

Blokkerte luftveier spedbarn bryststøt
Bryststøt

Hvis barnet fremdeles ikke puster, fortsett sykluser med fem ryggslag, etterfulgt av fem brystkompresjoner.  

På som er over ett år er det samme fremgangsmåte, men her er det best å legge barnet på tvers over kneet/låret, men hodet lavt. Gi fem slag midt mellom skulderbladene.

Dersom luftveiene fremdeles er blokkert, plasser barnet med ryggen mot deg. Du bør sitte på kne, slik at du er på samme høyde som barnet du skal hjelpe. Knyt den ene hånden med tommelen innenfor de andre fingrene, plasser det nederste leddet på tommelen like over barnets navle og press hardt inn og oppover inntil fem ganger.

Hvis gjenstanden ikke er borte fortsetter du med fem ryggslag etterfulgt av fem magestøt.

Dersom barnet blir bevisstløs, går du over til hjerte- lungeredning (HLR). Før du gjør innblåsninger bør du se inn i munnen om fremmedlegemet har kommet opp. Hvis det ikke er ringt 1-1-3 før, må det gjøres nå.

Blokkerte luftveier er ett av emnene på alle våre nettkurs i førstehjelp. Dersom du ønsker å ta ett av våre nettkurs, kan disse kjøpes i vår nettbutikk.

Her finner du alle våre kurs. Klikk HER for å se våre nettkurs.

Falsk krupp

Falsk krupp er en tilstand der vi opplever at barna ikke får puste. Dette oppleves ofte som svært skremmende og dramatisk for foreldre, spesielt den første gangen. Det kan ofte oppfattes som at barnet nærmest kveles og har problemer med å puste. 

Dette er egentlig en virusinfeksjon som medfører hevelser og slimdannelser i halsen. Siden barnas hals er trang, vil dette føre til en «gjøende» hoste og vanskeligheter med å trekke pusten. Dersom barnet får pusteproblemer, er det viktig at barnets hode er høyt, gjerne sitte oppreist. Videre vil kald luft hjelpe. Et åpent vindu, eller ta barnet utendørs slik at det puster kald luft. Pass på at barnet ikke fryser. I de aller fleste tilfeller er kjølig, frisk luft nok til at symptomene gir seg og at barnet begynner å puste normalt.

Dersom tilstanden ikke forbedrer seg og barnet blir slapt, bør du oppsøke lege eller ringe 1-1-3

Similar Posts