barn kan utsettes for nedkjøling

Barn – Hypotermi og nedkjøling

Et aktuelt tema i disse kalde vintermånedene er hypotermi og nedkjøling. Barn har dårligere varmeregulering enn voksne, og huden er mer utsatt for temperaturpåvirkning. Det er derfor ekstra viktig å følge med på barna når de er ute i kulden. 

Mange småbarnsforeldre lurer på om det finnes grenser for når barna bør holdes innendørs. Hvor mye klær skal barna ha på seg for at de ikke skal bli for kalde eller for varme? Når er det for kaldt til å ha med barna ut?  

Det finnes ikke noen nasjonale retningslinjer for når det er for kaldt til å la barna være ute. Mange barnehager setter en grense ved minus 10 grader for utendørs aktivitet, men dette varierer. Husk at effektive kuldegrader blir påvirket av blant annet vind og luftfuktighet som gjør at temperaturen oppleves kaldere enn det gradestokken viser.

Hva er Hypotermi?

Kroppen til et barn vil ha en temperatur mellom 36 og 37 grader under normale forhold. Når kroppen blir utsatt for fuktige eller kalde omgivelser over lengre tid vil kroppens kontrollmekanismer for temperaturregulering kunne svikte. Dette vil kunne skje mye raskere ved for eksempel fall i vann.

Hypotermi defineres som kroppstemperatur under 35 grader. Dårlig påkledning om vinteren eller et ubeskyttet hode kan ofte være årsak til hypotermi. Spedbarn, barn, eldre og mennesker med svekket helse har størst risiko for hypotermi. Symptomene kommer vanligvis langsomt slik at personen gradvis mister fokus og fysiske evner, de vil som regel ikke selv være klar over at de trenger hjelp. 

Mild hypotermi defineres som kroppstemperatur ned til 32 grader, alvorlig hypotermi defineres som kroppstemperatur under 32 grader.

Symptomer på hypotermi

  • Skjelving er det vanligste og som regel første symptom på hypotermi
  • Lett forstyrret koordinering til tap av koordineringsevnen
  • Slørete tale
  • Kald blek hud
  • Slapp, sliten eller apatisk

Hva kan du gjøre med hypotermi og nedkjøling?

Dersom du er ute, fjern barnet fra de kalde omgivelsene. Ta dem gjerne inn i oppvarmet rom om dette er mulig. Hvis ikke dette er mulig, må du beskytte barnet mot vind og kalde omgivelser som snø og kaldt underlag, dekk til hodet. Ikke fjern våte klær hvis dette medfører ytterligere nedkjøling, kle heller på tørt tøy utenpå det våte i disse tilfellene. Bruk redningsfolien som er i de fleste førstehjelpsskrin. 

Varm gjerne opp barnet med din egen kroppsvarme. Gi varm drikke til barnet (dersom en voksen er nedkjølt, ikke gi noen form for alkohol). Følg med at barnet puster. Ingen pust eller usikker pust – start hjerte lungeredning.

Hvis dere er inne, erstatt våte klær med tørre varme klær så snart som mulig. Pakk et teppe eller dyne rundt barnet, eller bruk redningsfolien med teppe rundt. Tildekk hodet, gjerne med god lue for raskere oppvarming. Gi barnet varm drikke, suppe, sjokolade eller annen føde med høy energi.

Hvis barnet ved egenhjelp kan gå i et badekar, kan de ta et bad med temperatur rett over kroppstemperatur, 38–41 grader. Alternativt varm opp barnet med egen kroppsvarme, legg deg tett inntil kropp mot kropp.

Ring 1-1-3 dersom ikke disse tiltakene forbedrer situasjonen

Forfrysninger

Mens hypotermi er at kroppstemperaturen er for lav, er kulde også årsak til skader som ikke senker kroppstemperaturen. Dette kjenner vi som forfrysninger, og det rammer utsatte kroppsdeler som hender, føtter, nese og ører og kinn.

Dersom det ytterste hudlaget fryser, kalles det ofte overflatisk forfrysning (frostbitt). Man kan se at huden blir blek og er iskald. Det er det første tegnet på at en forfrysning holder på å utvikle seg. 

Det er viktig å beskytte utsatte steder, spesielt dersom det er vind i tillegg til kulde. Beveg fingre og tær for å øke blodsirkulasjonen. Lag grimaser for å gjøre det samme med ansiktet. Hold et øye med barna, og se etter bleke/kalde områder i huden i ansiktet. Store barn og voksne kan selv si ifra dersom de blir kalde på føtter eller hender, men små barn kan ikke gjøre det samme.

Hva gjør du med overflatiske forfrysninger?

Få barnet bort fra kulden, og helst innendørs hvis det er mulig. Hvis barnet har forfrosset ansiktet, holder du varme håndflater på de kalde områdene til følelsen vender tilbake. Hender og fingre bør varmes mot magen eller i armhulen.

Forfrysning av tær kan ikke varmes opp mens støvler eller sokker er på. Ta av støvler og sokker og legg føttene til barna inntil magen din eller ta på tørre varme sokker. Du skal aldri gni eller massere frostskadet hud, da dette kan skade huden og underliggende vev ytterligere.

Hvis problemene ikke går over når du varmer opp de forfrosne delene, skal du søke akuttmedisinsk hjelp. 

Dersom huden i tillegg til å være blek, også er hard, da er det en dypere forfrysning, og det er mer alvorlig. Slike skader skal behandles på sykehus og du bør søke råd hos 1-1-3.

Similar Posts